Nülan
Acceso Abierto Facultad de Ciencias Económicas y Sociales
Un aporte a la democratización y socialización del conocimiento universitario
Inicio
Tesis Recursos de aprendizaje Estadísticas de uso FAQ Acerca de ...
Tesis Recursos de aprendizaje Estadísticas de uso FAQ Acerca de ...

New goods with new attributes: combining revealed and stated preferences to assess the effect of a novel quality label in the food industry

Lacaze, María Victoria ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8514-5182 y González, Julia. (2018). New goods with new attributes: combining revealed and stated preferences to assess the effect of a novel quality label in the food industry. Comunicación presentada en 2018 Latin American Workshop In Econometrics, Lima [PER], August 22-23, 2018.

[thumbnail of lacaze-gonzalez-2018.pdf] PDF - Versión aceptada
Disponible bajo Licencia 2.5 Argentina

Descargar (486kB)
Compartir: Mendeley ResearchGate Bluesky X / Twitter Mastodon Facebook

Resumen

This paper evaluates the effect on market shares and consumer surplus of the introduction of a Good Agricultural Practices (GAP)-labeled product in the frozen fried potatoes (FFP) industry. We first estimate a model of household demand in Mar del Plata, Argentina, using scanner data and demographic information. We find that higher income individuals are more concerned about health and nutrition, and that younger and lower-income consumers are more price-sensitive. Then we postulate that a properly GAP-labeled FFP is available in the market, and we assess its effect by using the estimated utility function and prior information about consumers' declared willingness to pay (WTP) for sustainably produced potatoes. We find that the older the individual, the greater the influence of the hypothetical introduction of the GAP-labeled product; the relationship is less conclusive in the case of income. Finally, we predict the results of a greater consumer surplus extraction by fixing a higher price for the new product, and we calculate the maximum increase in the marginal cost that the firm would be able to afford if farmers charge higher prices for GAP fresh potatoes.

Tipo de documento: Documento de Conferencia (Paper)
Autores:
Conferencia: 2018 Latin American Workshop In Econometrics
Inst. patrocinadora: Econometric Society
Revisado por pares:
Estado: Publicado
Fechas:
  • Terminado: Agosto 2018
Palabras Clave: Buenas Prácticas Agrícolas, Alimentos Congelados, Papa, Disposición a Pagar, Modelo de Elección Discreta
Filiación: Facultad de Cs. Económicas y Sociales > Centro de Inv. Económicas y Sociales > Grupo Indicadores Socioeconómicos
Google Scholar: Ver citas en Google Académico Ver citaciones
URI: http://nulan.mdp.edu.ar/id/eprint/2976
Exportar datos:
Personal Autorizado: View Item
Editar ítem

Descarga mensual. Últimos 12 meses

Todo el contenido de Nülan, a menos que se indique lo contrario, está bajo una Licencia 4.0
Centro de Documentación :: Facultad de Ciencias Económicas y Sociales
Universidad Nacional de Mar del Plata :: Mar del Plata, Argentina
2009-2024

Nülan - Portal de Promoción y Difusión Pública del Conocimiento Académico y Científico soporta OAI 2.0 con una URL base https://nulan.mdp.edu.ar/cgi/oai2

Sistema Nacional de Repositorios Digitales (SNRD) EPrints Logo