Nülan
Acceso Abierto Facultad de Ciencias Económicas y Sociales
Un aporte a la democratización y socialización del conocimiento universitario
Inicio
Tesis Recursos de aprendizaje Estadísticas de uso FAQ Acerca de ...
Tesis Recursos de aprendizaje Estadísticas de uso FAQ Acerca de ...

An analysis of meat demand in Argentina using household survey data

Pace Guerrero, Ignacio; Berges, Miriam y Casellas, Karina. (2015). An analysis of meat demand in Argentina using household survey data. Comunicación presentada en 29 International Conference of Agricultural Economists, Milan [ITA], August 8-14, 2015.

[thumbnail of pace.etal.2015.pdf]
Vista Previa
PDF - Versión publicada
Disponible bajo Licencia 2.5 Argentina

Descargar (682kB)
Compartir: Mendeley ResearchGate Bluesky X / Twitter Mastodon Facebook

Resumen

This paper presents an empirical analysis of demand for meat using micro data from three household surveys conducted over the last two decades in Argentina. We present an estimation of a complete demand system for meat using a Quadratic AIDS model. Data of the three household surveys are used: 1996/97, 2004/05 and 2012/13. The Shonkwiler and Yen (1999) methodology is used to correct selection bias and endogeneity of the total expenditure is corrected using instrumental variables. Quality-adjusted prices were obtained following Cox and Wohlgenant methods (1986). Expenditure and price elasticities (compensated and uncompensated), for each period were obtained. We found that beef is the relatively most inelastic good with a higher elasticity observed in the last years. Poultry price elasticity decline 50% and the demand of pork has changed from relatively inelastic to elastic. Poultry appears as the main substitute for all types of meat.

Tipo de documento: Documento de Conferencia (Paper)
Autores:
Conferencia: 29 International Conference of Agricultural Economists
Inst. patrocinadora: Università degli Studi di Milano
Revisado por pares:
Estado: Publicado
Fechas:
  • Publicado: Agosto 2015
Palabras Clave: Comportamiento del Consumidor, Consumo de Alimentos, Carne, Función de Demanda
Filiación: Facultad de Cs. Económicas y Sociales > Centro de Inv. Económicas y Sociales > Grupo Economía Agraria
Google Scholar: Ver citas en Google Académico Ver citaciones
URI: http://nulan.mdp.edu.ar/id/eprint/2316
Exportar datos:
Personal Autorizado: View Item
Editar ítem

Descarga mensual. Últimos 12 meses

Todo el contenido de Nülan, a menos que se indique lo contrario, está bajo una Licencia 4.0
Centro de Documentación :: Facultad de Ciencias Económicas y Sociales
Universidad Nacional de Mar del Plata :: Mar del Plata, Argentina
2009-2024

Nülan - Portal de Promoción y Difusión Pública del Conocimiento Académico y Científico soporta OAI 2.0 con una URL base https://nulan.mdp.edu.ar/cgi/oai2

Sistema Nacional de Repositorios Digitales (SNRD) EPrints Logo